EL BLOG DE L'ARMAND

UN CORATJÓS LÍDER GAI
05/07/2015
Aquests dies hom commemora a Itàlia el primer aniversari de la mort, per un maleït càncer, d’Enzo Francone, un dels fundadors del Moviment Gai italià.

Fou un home molt valent, radicalment compromès i tenaç en la seva lluita pels drets dels homes i dones homosexuals.

Fou també secretari general del Partito Radicale i secretari del F.U.O.R.I. , la primera organització del moviment gai en aquell país, creada el 1970 per Angelo Pezzana, Mario Mieli i altres, amb ell mateix. Recordo que una de les primeres actuacions –se’n va fer ressò la prensa mundial- quan ells tres i altres activistes es van encadenar davant el Casino de San Remo, on s’estava reunint un congrés de psiquiatres de tot el món (també espanyols) ,que definien  l’homosexualitat com un perill social.

 Com he dit, era un gai radical molt conscienciat en la lluita pels drets humans i autor d’un fullet titulat “Manual d’autodefensa del transvestit”. Fou un gran defensor de la llibertat i dels drets de la persones GLBT a Torí, a Itàlia i a l’estranger. També va ser un dels fundadors de l’AGI (Associació Gai Internacional, que després es va denominar ALGI, Associació Lesbiana i Gai Internacional) i de la Fondazione Sandro Penna, de Torí, i va assistir a la de Barcelona-Santa Cristina d’Aro de l’any 1980. Participà també personalment en les famoses Gay Pride de Gènova i Roma. Va ésser el promotor d’una gran quantitat d’iniciatives del MG Itàlia, les més assenyalades i perilloses en las quals participà personalment van ser la de l’any 1979. a Teheran. contra el regim dels aiatol•làs,  on va ser arrestat per protestar contra la persecució dels gais, i la del 1980, a la Plaça Roja de Moscou, durant la inauguració de les olimpíades, per protestar contra la detenció de gais. La policia el va estomacar i al va fer fora del país. Morí a Torí el 29 de novembre del 2009. Descansa en pau, Enzo, els que et vam conèixer no t’oblidarem (“Lambda”, 75, 2011).